Dina ventilationskanaler är källan till ett bra och hälsosamt inomhusklimat
I ventilationskanalerna samlas med åren damm och andra partiklar från luften som cirkulerar i din bostad. Om kanalerna inte rensas regelbundet försämras cirkulationen väsentligt och effektiviteten i värmeanläggningen försämras. Detta kan leda till skador på både dig och ditt hus.
Ge din fastighet rätt luft
Det är viktigt att din ventilation och dina ventilationskanaler hålls rena och fria
Om kanalerna inte rensas regelbundet försämras cirkulationen och effektiviteten i värmeanläggningen. Anläggningen drar då mer energi för att kompensera.
Så med rätt inställda luftflöden, rena kanaler och underhållna filter får du en fastighet som andas, drar mindre energi och besparar byggnaden från fuktproblem.
Kombinera ventilationsrensning och OVK
En ventilationsrensning kan med fördel utföras i samband med den obligatoriska ventilationskontrollen, så kallad OVK. Att kombinera dessa tjänster är ett bra sätt att spara både tid och pengar. OVK ska göras i de flesta byggnader. Syftet är att visa att inomhusklimatet är bra och att ventilationssystemen fungerar.
Syftet: visa PÅ att inomhusklimatet är bra och att ventilationssystemen fungerar KORREKT
OVK, obligatorisk ventilationskontroll, ska göras i de flesta byggnader
Av en certifierad kontrollant
En obligatorisk ventilationskontroll ska göras av en certifierad kontrollant, som ger förslag på hur ventilationens energiåtgång kan minskas – utan att det ger en sämre inomhusmiljö. Det är byggnadens ägare, till exempel bostadsrättsföreningen, som ska se till att OVK utförs.
Byggnadens luftrör
Om du tänker dig ventilationskanalerna som byggnadens luftrör är det lätt att förstå hur viktigt det är att hålla dem fria från damm och olika typer av föroreningar och småpartiklar som finns naturligt i inomhusmiljön.
Kanalerna har som uppgift är att förse byggnaden med ren och frisk luft för er människor som vistas där. Med frisk luft mår också byggnaden bra och drabbas inte av fuktskador eller blir till en grogrund för mögel och bakterier.
Bestämmelser för OVK
Det finns bestämmelser inskrivna i plan- och byggnadslagen om obligatorisk ventilationskontroll, så kallad OVK. Bestämmelserna om OVK syftar till att säkerställa ett bra inomhusklimat, samt att kontrollera att ventilationssystemen fungerar väl.
OVK bidrar även till att uppnå det nationella miljökvalitetsmålet – God Bebyggd Miljö – vilket innebär att vi människor inte får utsättas för skadliga luftföroreningar, ljudnivåer samt radonhalter, eller oacceptabla hälso- och säkerhetsrisker.
Vi hjälper dig när det är dags för OVK
OVK måste utföras av en certifierad och sakkunnig funktionskontrollant. Viktigt att tänka på är också att för de flesta byggnader måste en kontroll göras vid vissa bestämda tidpunkter.
Läs mer om OVK på Boverkets hemsida
OVK ska göras regelbundet
Byggnader & typ av ventilationssystem | Intervall |
---|---|
Förskolor, skolor, vårdlokaler och andra liknande byggnader. Oavsett typ av ventilationssystem | 3 år |
Flerbostadshus, kontorsbyggnader samt personalutrymmen och kontor i industribyggnader och liknande. FT-, FTX-ventilation | 3 år |
Flerbostadshus, kontorsbyggnader samt personalutrymmen och kontor i industribyggnader och liknande. S-, F-, FX-ventilation | 6 år |
En- och tvåbostadshus med FX-, FT-, FTX-ventilation | Endast en första installationsbesiktning innan systemet tas i bruk. Ingen återkommande besiktning. |
F-ventilation = fläktventilation där frånluftsflödena är fläktstyrda.
FT-ventilation = fläktventilation där både frånluft- och tilluftsflödena är fläktstyrda.
FX-ventilation = F-ventilation med värmeåtervinning.
FTX-ventilation = FT- ventilation med värmeåtervinning.
Rengöring av imkanal minskar brandrisken
I storkök finns särskilda krav på rengöring. Det gäller särskilt rengöring av imkanaler – ventilationskanalen kopplad till köksfläkten. I storkök finns risken att fett fastnar i imkanalen, vilket kan leda till brand. Vi spolar rent imkanalerna från fett med specialkem.
Ventilation i kök som värmer mat ska rengöras minst en gång per år, medan rengöringen av ventilation i kök som lagar mat behöver ske minst tre gånger per år.